Vinarija i vinogradi
Vinotočje “Vinia” je obiteljska vinarija u kojoj se proizvodi i čuva vino dobiveno od grožđa iz obiteljskih vinograda. Vinogradi se nalaze na pitomim južnim obroncima Bilogore, na četiri lokacije, ukupne površine 8,5 hektara i 34.000 trsova. Najviše je posađeno Rajnskog rizlinga i Graševine, nešto manje je Pinota crnog i Pinota sivog, te Traminca i Muškata žutog. Prvi hektar vinograda posađen je 2005. godine, zatim 2007. godine još jedan hektar, 2009. još 5,5 hektara i 2010. godine zadnji hektar.
Trenutna proizvodnja je 30.000 litara vina, 50% su suha vina, a 50% su polusuha i poluslatka vina.
BESPLATNA DOSTAVA VINA NA PODRUČJU CIJELE REPUBLIKE HRVATSKE!!!
Za dostavu je potrebno naručiti najmanje 6 butelja vina.
Rajnski rizling
Rajnski rizling najpoznatija je i najcjenjenija bijela vinska sorta sjevernih vinorodnih područja. Dobro školovano vino rajnski rizling je svjetložute do slamnatožute boje, profinjene arome i bukea, skladna puna i svježa okusa.
Suhi rajnski rizling pije se na temperaturi 10 – 12°C , uz plodove mora, puževe, dimljenu ribu, pečenu i kuhanu bijelu ribu, šparoge, srce artičoka, topla predjela tipa rezanaca, njoka, špageta, makarona, pernatu divljač, sireve poput edamca, gaude, topljene sireve. Polusuhi rajnski rizling dobro će pasati uz npr. hladnog lososa, šunku, pečenu ribu, pečenu teletinu, janjetinu i svinjetinu.
Rajnski rizling polusuho – vrhunski
Rajnski rizling polusuho- kvalitetno
Graševina
Vino graševine je najčešće slamnatožute boje, izraženog mirisa, suho, srednjeg sadržaja alkohola i ekstrakta, ugodno gorkasto i već kao mlado vino razvija sortni miris i aromu istaknute svježine.
Poslužuje se na 10- 12°C.. Kako je to obično svježije, suho vino, najbolje odgovara uz hladne nareske, bistre mesne juhe, topla predjela od tjestenine s blažim umacima, puricu s mlincima, jela od ribe, pečenja od svinjetine, teletine, janjetine.
Graševina polusuho- kvalitetno
Pinot sivi
Pinot sivi je bijela sorta vina, ali je uglavnom se naznakom ružičaste boje. Okus ima arome breskve, začina i marelice.
Poslužuje se na 11- 13°C. Najbolje odgovara uz ribu, kao na primjer srdele na gradelama, a naročito paše uz masniju ribu, tjesteninu, rižote i pečeno bijelo meso.
Pinot sivi polusuho – kvalitetno
Muškat žuti
Muškat je vrlo lagan i pitak, kvalitetno poluslatko vino, svjetlo žute boje zlatnog odsjaja, namijenjeno specijalnim prilikama, a pripisuju mu se i afrodizijačka svojstva.
Poslužuje se na 12°C. Najbolje odgovara uz sve vrste voćnih kolača i slastica, te nakon voća i laganih jela.
Muškat žuti poluslatko – kvalitetno
Traminac
Vino je zlatnožute boje i može biti suho ili polusuho, izuzetne je arome jer postiže harmoniju alkohola i kiselina. Traminac je vino koje kontinuirano traže ljubitelji vrlo izgrađenog ukusa.
Poslužuje se na 10 – 12°C. Vrlo dobro se slaže i s jako začinjenim jelima kao npr. jelima indijske ili kineske kuhinje, ali ga je najukusnije popiti uz sladoled i deserte koji nisu preslatki.
Traminac poluslatko – kvalitetno